Vad är en airdrop?

Airdrop innebär att du som hållare av en kryptovaluta helt gratis får en mängd av denna (eller en annan valuta på samma blockkedja). Det kan vara ett sätt att marknadsföra en valuta eller för att fördelar överblivna tokens efter en ICO eller liknande.

Hur får jag del av airdrop?

Det finns alltid vissa förutsättningar som måste vara uppfyllda. Det kan vara ett enkelt krav så som att ”alla som har Ether från del av denna airdrop” men det kan även vara flera krav så som att ”Du måste ha minst 1 Ether, gilla oss på Facebook, vara med i vår Discordchannel och dela detta inlägg på Twitter”.

Detta innebär alltså att du kan få ta del av en airdrop utan att du är medveten om det. Om du loggar in på din ledger och kollar vilka valutor du har kan det alltså tillkommit några. Detta kan då ha skett genom en airdrop av en ERC20-token.

Varför genomförs airdrop?

Det finns flera orsaker till att airdrops genomförs. En orsak är marknadsföring. Med början i juli 2018 genomförde exempelvis Byteball en airdrop mot alla som hade Steem. Detta för att därigenom uppmärksamma att byteball byggde en integrerad lösning för att överföra byteball via just nätverket Steemit.

Ser du nya ERC20-tokens på din Ledger/Trezor kanske du blir nyfiken och börjar läsa på om dem. Det handlar därmed om att skapa intresse.

En annan väg kan vara att fördelar överblivna tokens efter en tidigare fördelning. Alla tokens kanske inte sålts via ICO vilket gör att de fördelas ut på de som redan har dessa.

Hur mycket får man?

Det vanligaste är att en airdrop ger tokens i förhållande till hur många man redan hade. Det kan exempelvis innebära att du får 1:1. Har du 1 Ether så får du därmed 1 token av den nya valutan. De som håller mer valuta får därmed även större del av denna airdrop.

Värdet kan däremot variera kraftigt. Det finns airdrops där varje person får tokens för några kronor. Samtidigt finns det de där fördelningen av coins/tokens sker på tusentals kronor. Dessutom vet man ju aldrig framtida värdeutveckling. Airdrop är därmed ett av de sätt man kan utnyttja för att få kryptovaluta gratis – så någon risk tar man i alla fall inte.

Comments (No)

Leave a Reply