Cardano (ADA)

Vad är Cardano?

Cardano (ADA) är en tredje generations blockkedja och decentraliserad plattform som är en second mover inom publika blockkedjor som implementerar smarta kontrakt (likt Ethereum). Cardano har gjort sig kända med att ha tagit en extremt sakta och systematisk väg till utveckling. Man engagerar den akademiska världen och all utveckling granskas av referenter.

Fördelen med detta systematiska tillvägagångssätt att man inte bara bygger från lärdomar hos framgångarna och misstagen av andra teknologier (i huvudsak Ethereum), utan man hinner också bygga en mycket stabil och kraftig kodbas. Utveckling av Cardanoplattformen stöds från en mer eller mindre ideell intresseorganisation: IOHK. All kodutveckling och alla plattformsändringar sker under noga granskning från referenter (eng. ”peer-reviews”) där varje kodändring och förslag till ändring granskas både av de många utvecklare som arbetar med Cardano och av den akademiska världen.

Cardano grundades 2015 som projekt av Charles Hoskinson och Jeremy Wood. Efter två år av utveckling lanserade man Cardano plattformen under stor uppmärksamhet i november 2017. Hoskinsson är den mest prominente medlemmen av det nuvarande IOHK teamet och har på senare tid blivit det ansikte som ses mest i media, publikationer och inom kontextet av Cardanos tekniska utveckling. Hoskinsson var en av de mycket tidiga utvecklarna som började stödja Vitalik Buterin i utvecklingen av Ethereum.

Public blockchain

Cardano är precis som Ethereum designad som en publik blockkedja (eng. ”public blockchain”) som alltså ska vara tillgänglig för allmänheten. Trots att Cardano är lik Ethereum i den bemärkelse att applikations områdena är mycket liknande så finns det två stora skillnader mellan Cardano och Ethereum:

Second-mover

  1. Cardano är en second-mover för publik blockkedje-teknologi. Detta inneär i praktiken att man hunnit lära sig från alla Ethereums misstag. Misstag så som otillräcklig möjlighet till skalning och Proof of Work, som Ethereum idag lappar ihop med tillägg till sin plattform, kan Cardano bygga ut och reda ut från grunden. Detta bådar väl för Cardanos långsiktiga framtid.
  2. Cardano är en second-mover. Ja detta är samma skillnad som nr 1 – detta faktum är både Cardanos största fördel och nackdel. Som andra på plats på marknaden för public blockchain har man ett mycket stort arbete framför sig för att på ett seriöst sätt utmana Ethereum för förstaplatsen för en publikt tillgänglig blockkedja.


Länkar

Så köper du Cardano

Handelsplatser

Lär dig mer om Cardano

Vi är mycket imponerande av det sätt som Cardano valt att lägga sin utveckling. Under en tid då fler och fler kryptoteknologier rusar till marknaden med halvbakade produkter för att kunna ta del av kryptohypen som råder är det mycket uppfriskande med ett projekt som väljer motsatt väg. Genom att sakta ner utvecklingen så garanterar man att man har en bra chans att utveckla något som håller genom åren och kan vara kvar i inte bara i många år, utan i många årtionden.

Proof of Stake

Proof of Stake är en validerings- och konsensusmetod som baserar sig på ett innehav av valutan på plattformen. Proof of Stake är något som ligger extremt centralt i Cardanos grund och utveckling. Proof of Stake validering är grunden som möjliggör mycket av Cardanos teknologiska framsteg och innovationer.

Med Proof of Stake så kan Cardano förbli framtidssäkrat inom aspekterna av skalbarhet, hållbarhet och kompatibilitet. Problemet som många idag ser med Proof of Stake mot mer vanligt adopterade valideringsmetoder som Proof of Work är att det inte är lika säkert. Därför har IOHK och Cardano teamet investerat och fortsätter investera mycket tid och resurser till att ta fram en extremt säker version av Proof of Stake som man kallar för Ouroboros.

Ouroboros

Ouroboros är alltså namnet på Cardanos valideringsmetod och konsensusprotokoll. Ouroboros är ett Proof of Stake protokoll som har bevisats i flera publikationer att vara mycket säkert och skalbart. Ouroboros för med sig ett antal smarta innovationer och tekniska lösningar i sin implementation som ökar säkerheten till en nivå som vi tidigare inte sett för PoS. För mer information om Ouroboros rekommenderar vi att läsa hela White Paper om protokollet på IOHK.

White Paper

Ouroboros accepterades som ett protokoll av sina referenter under stor uppmärksamhet på konferensen Crypto2017. Du kan se den som en av de publikationer som accepterats av konferensen med nummer 71 i listan på iacr crypto2017 hemsida.

Ouroboros video

Följande är en videoupptagning från Oxford University från en presentation av Ouroboros. Britten Aggelos Kiayias från IOHK presenterar teorin och vetenskapen bakom Ouroboros och guidar oss genom grunderna i protokollet:

Ethereum dödaren

Inom branchen så pratar man ofta om alla teknologier som har aspiration att ta över public blockchain fanan från Ethereum och om de har en chans att lyckas. Vi tror att om någon har denna chans i framtiden så kommer det vara Cardano. Cardano har teknologin, rätt tankesätt och ett oerhört bra slagläge inom tidsramen 2-5 år. Cardano har även ett mycket imponerande team av meriterade utvecklare och unga, drivna stjärnor.

Varför Cardano?

Symbol för alt coin Cardano (ADA).

Cardano väcker tjuren i oss, och vi som skriver på Altcoin Guiden är alla invsterade i projektet, dels med ADA och dels som verksamma i Cardano samhället. Vi är aktiva på forum, vi följer noga utvecklingen på GitHub och alla nyheter som kommer från Cardano teamet. Vi förstår dock att det kan ta lång tid innan Cardano växer till sig, därför är vi beredda att hålla våra postioner i ADA under en mycket längre tid än andra kryptovalutor.

Vi förbereder en längre artikel om teknologin bakom Cardanos blockkedja och plattform och om marknades åsikt om Cardano i dagsläget. Vill du bidra till denna artikel ber vi dig skicka en intresseanmälan via forumet nedan. Tills vidare bjuder vi på en video där Charles Hoskinson berättar ingående om den unikt utvecklade koden:

Cardano forum

Comments (No)

Leave a Reply