Monero (XMR)

Vad är Monero?

Monero (XMR) är en decentraliserad kryptovaluta och blockkedja med fokus på privat handel, anonymitet och säkerhet. Monero använder en speciell typ av kryptografi för att säkerställa att alla transaktioner förblir 100% oåtkomliga. Monero har ambitionen att erbjuda alla fördelarna med en decentraliserad kryptovaluta med förhöjd sekretess och anonymitet.

Alla Monerotransaktioner bekräftas genom en distribuerad konsensus och registreras sedan på blockkedjan. Ingen tredjepart behövs för att säkerställa anonymitet och säkerhet.

Monero använder sig av ett flertal tekniker för att försvåra spårning av transaktioner, belopp och destinationer. Några av dessa är ringsignaturer, konfidentiella transaktioner och gömda adresser. Både sändnings- och mottagningsadresser samt transaktionsbelopp är som standard obfuskerade på Moneronätverket. Transaktioner på Moneros blockkedja kan inte kopplas direkt till en viss användare eller verklig identitet.

Noder på Moneros nätverk kan aldrig svartlistas av leverantörer eller andra aktörer på grund av sin medverkan i tidigare transaktioner. Alla noder är både 100% utbytbara och 100% ospårbara

Länkar

Så köper du Monero

Handelsplatser

Lär dig mer om Monero

Anonymitet

Moneros största styrka är även dess största problem: anonymitet.

Olaglig verksamhet

På grund av sitt stora fokus på anonymitet och ospårbarhet så har Monero tyvärr lockat till sig en hel del olaglig verksamhet. Monero förknippas ofta i media och i kryptovärlden just med denna möjlighet till att ge brottsligheten en fristad inom kryptovaluor.

Eftersom alla transaktioner är anonyma så är det egentligen omöjligt att säga vem som använder Monero och vilka belopp de överför. I motsats till Monero så kan betalningar med Bitcoin alltid analyseras i realtid, vilket är ett stort problem för personer som värdesätter integritet.

Alla typer av valutor som erbjuder anonymitet eller ospårbarhet kommer alltid att vara förenade med kriminell verksamhet. FIAT-kontanter är kanske ett av de mer uppenbara exemplen på detta. Med FIAT kan brottslingar acceptera pengar utan att lämna något spår över huvud taget. Att använda sedlar och mynt kan dock vara otympligt och besvärligt när de ska flyttas i stora mängder.

Darknet och brottsstämpeln

Monero är kanske den valutan som erbjuder mest integritet och anonymitet i världen av kryptovalutor. Båda dessa egenskaper ett bra verktyg för darknet, internets olagliga baksida. Med tanke på att man inte kan spåra Monero-betalningar som man kan med andra kryptovalutor så kan man göra överföringar och handel utan insyn. ZCash är ytterligare en kryptovaluta som erbjuder stor anonymitet i detta avseende, även om ZCash använder ett annorlunda tillvägagångssätt att uppnå anonymitet än Monero. Men Zcash har till synes en mycket mindre koppling till brottslig verksamhet, kanske för att det inte är lika utbrett som Monero.

Utöver brottsligheten

Att kunna handla privat är dock inte bara ett verktyg för personer som vill dölja olaglig verksamhet. Monero protokollet passar perfekt för företag som vill flytta pengar utan att dra uppmärksamhet från till exempel konkurrenter. Återbetalningar kan också gynnas av Monero om de någonsin skulle omfamna den. Det återstår att se om det någonsin kommer att bli fallet.

Regioner där regeringens förtryck är ett stort problem skulle också kunna dra nytta av Monero, eftersom dessa transaktioner är omöjliga för det förtryckande organet att spåra.

Arbetet mot brottsligheten

Moneros team har aktivt arbetat för att få bort brottstämpeln från sin plattform. Bland annat har man samarbetat med Software Freedom Law Center för juridisk rådgivning. Monero Research Lab är en organisation som Monero grundat som består av ett antal forskare som aktivt arbetar med att ta fram lösningar för att tackla problemen.

Trots sina svårigheter med brottslig verksamhet så har Monero många fördelar som anda kryptovalutor saknar. Monero är anonymare och mer privat än någon annan kryptovaluta idag. Monero kan också anses vara mer skalbart än andra populära kryptovalutor i vissa avseenden.

Comments (No)

Leave a Reply